zo kies je ultieme kerstwijn

Kerst is officieel in zicht. Door veel mensen wordt er al druk nagedacht over de kerstdagen en hoe we die kunnen vieren dit jaar. Want door de onzekerheden die de corona crisis met zich meebrengt kunnen de feestdagen er dit jaar wel eens anders uitzien dan we misschien gewend zijn. Maar hoe we die kerstdagen ook vieren, we kunnen er maar beter het beste van maken. Wat ons betreft doe je dat met een goed glas wijn. Of je nu voor een uitgebreid diner gaat of het liever klein houdt, we leggen je graag uit hoe je de ultieme kerstwijn selecteert.

De wijn of het gerecht

Om de perfecte kerstwijn te kiezen moet je eerst bedenken of je uit wil gaan van het eten of juist van de wijn. Misschien heb je je kerstwijn al wel ingeslagen en kun je dus gaan kijken welk gerecht daar mooi bij past. Heb je juist al besloten wat je deze kerst op tafel zet? Dan kun je op basis daarvan bedenken welke wijn daar goed op aansluit.

Zorg er altijd voor dat het gerecht en de wijn elkaar niet overstemmen. Ga je voor een stevige rode wijn? Dan hoort daar ook een stevig gerecht bij. Denk aan Beef Wellington in combinatie met een stevige Pinot Noir of Saint-Émilion. Ga je liever voor een frisse en fruitige witte wijn? Schenk deze dan als aperitief of bij een frisse salade.

Het dessert

Ook bij het dessert kan een mooie wijn worden geschonken. Zoete dessert gaan goed samen met zoete wijnen. Denk aan Sauternes of muskaatwijn. Een portwijn gaat mooi samen met chocolade desserts of een kaasplankje. Ga je liever voor een dessert met fruit? Dan kan een mousserende wijn zoals Champagne of Moscato d’asti mooi aansluiten. Als regel kun je aanhouden, hoe zoeter het dessert des te zoeter de wijn.

Wijnpakket bestellen

Ook kun je het jezelf makkelijk maken door een wijnpakket te bestellen. In een wijnpakket tref je doorgaans verschillende soorten wijn. Op deze manier kun je op basis van de wijnen afstemmen wat je gaat serveren. Je kunt een wijnpakket ook perfect gebruiken als cadeau. Verras iemand met meerdere wijnen en geef de ontvanger van het cadeau de kans om zo verschillende wijnen te ontdekken. Kies bijvoorbeeld wijnen uit het favoriete vakantieland van de persoon of ga juist voor wijnen die hij of zij nog niet heeft ontdekt.