Zoals je ongetwijfeld weet, is honing een natuurproduct dat voor 100% door bijen gemaakt wordt. Dit doen de zoemende insecten door de nectar op de bloemen te verzamelen. Wanneer ze hiermee in de bijenkast toekomen, halen ze zoveel mogelijk vocht uit de nectar en dikken die vervolgens aan met extra stoffen. Het enige wat de imker doet is de honing uit de raten slingeren en zeven. Hierdoor blijft honing voor de volle honderd procent een natuurproduct. Maar … de ene honing is de andere niet. Welke soorten honing zijn er?
Fruithoning
Fruithoning is honing die gemaakt wordt door bijen in fruitboomgaarden. De honing is fruitig van smaak, maar minder zoet dan andere honingsoorten. Ook is de honing licht van kleur. Een ander voordeel is dat de honing trager kristalliseert.
Acaciahoning
Acaciahoning is één van de populaire soorten honing. Dat komt ongetwijfeld door de aangename geur en zachte smaak van deze honingsoort. Bovendien kristalliseert deze honing bijna niet. Dit zorgt ervoor dat de honing lang houdbaar is en goed te gebruiken is door mensen die maar af en toe honing gebruiken.
Heidehoning
De favoriete honingsoort is zeer waarschijnlijk heidehoning. Sommige honingliefhebbers noemen dit de ‘koning van de honingsoorten’. Heidehoning heeft een sterke smaak. Je hoeft maar een heel klein beetje heidehoning op je boterham te smeren.
Bloemenhoning
Bloemenhoning kan je niet echt beschrijven van smaak, omdat dit sterk afhangt van de bloemen waaruit de bijen nectar halen. Hierdoor smaakt de ene pot bloemenhoning soms totaal anders dan de andere pot. Je vindt deze honing bijna het hele jaar rond, omdat de bijen telkens honing maken van andere bloemen.
Klaverhoning
Klaverhoning kennen sommige mensen ook als “kindertjeshoning”. Deze honing kristalliseert zeer snel en ziet daardoor vaak wit van kleur. Het goede nieuws is wel dat de honing lekker smeuïg blijft. Sommige mensen vergelijken de smaak met die van karamel.
Lindehoning
Bijen maken lindehoning in het begin van de zomer wanneer de lindebomen in bloei staan. De temperatuur moet zacht zijn, want anders geeft de bloesem van de lindeboom geen nectar. De smaak van lindehoning is muntachtig. Als je niet houdt van gekristalliseerde honing dan is lindehoning iets voor jou, want deze honingsoort kristalliseert niet snel.
Tijmhoning
Tijmhoning is door zijn pittige smaak vergelijkbaar met heidehoning. Daarnaast wordt tijmhoning ook als een natuurlijk ‘medicijn’ gebruikt. Zou deze honing een verzachtende werking hebben op de luchtwegen en de slijmen losmaken. Als je dus een infectie hebt in je luchtwegen dan moet je jezelf maar eens verwennen met tijmhoning.