Welke pannen kun je gebruiken voor het bereiden van vlees

In menig gezin wordt er ’s avonds een stukje vlees gegeten tijdens de maaltijd. Net als voor de andere onderdelen van de maaltijd geldt ook voor vlees dat je het in verschillende pannen kunt bereiden. Helaas weten veel mensen niet welke pan zij het beste kunnen gebruiken voor vlees. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst zetten wij namelijk 4 pannen op een rijtje die je kunt gebruiken voor het bereiden van vlees.

1. Koekenpan

Omdat een koekenpan voor verschillende doeleinden gebruikt kan worden, hebben de meeste Nederlanders minimaal één zo’n pan in huis. Je kunt er bijvoorbeeld een eitje in bakken, maar ook pannenkoeken. Daarnaast gebruiken veel mensen een koekenpan voor het bereiden van vlees. Het klaarmaken van vlees in zo’n pan is geen lastige opgave. Je gooit er simpelweg wat boter of olie bij en keert het vlees regelmatig om. Gebruik bij voorkeur een kwalitatieve koekenpan. Doe je dit niet? Dan kan dit van invloed zijn op de smaak en uitstraling van het vlees.

2. Grillpan

Wie vlees bereidt in een koekenpan, gebruikt hier altijd olie of boter voor. Hiermee voorkom je namelijk dat het vlees aanbrandt. Nadeel van olie of boter is dat het vlees hier vet van kan worden. Ben je op dieet of wil je gewoon gezonder eten? Dan zit je mogelijk niet te wachten op vet vlees. In dat geval biedt een grillpan uitkomst. In tegenstelling tot een koekenpan heeft een grillpan geen gladde, maar een geribbelde bodem. Tussen deze ribbels wordt het vet opgevangen, waardoor dit niet langer in het vlees blijft zitten.

3. Hapjespan

Vanwege de naam denk je mogelijk dat je deze pan alleen gebruikt wordt om hapjes in klaar te maken. Hier leent deze pan zich inderdaad goed voor, maar je kunt ook vlees bereiden in een hapjespan. Eén van de grootste voordelen van deze pan is dat hij een hogere rand heeft dan een koekenpan en grillpan. Hierdoor spettert vet minder snel over de rand. Extra bijkomstigheid is dat een hapjespan vaak geleverd wordt met deksel. Laat je deze op de pan zitten tijdens het bereiden van het vlees? Dan kan het vlees er lekker lang in sudderen. Dit komt de smaak doorgaans ten goede.

4. Braadpan

Wil je vlees laten sudderen? Dan kun je hier een hapjespan voor gebruiken. Toch is dit hier niet de beste pan voor. Braadpannen zijn hier namelijk meer geschikt voor. Dit komt vooral doordat deze pannen vaak gemaakt worden van dik materiaal. Grote voordeel hiervan is dat de warmte lange tijd in de pan blijft hangen. Hierdoor suddert het vlees lange tijd door. Braadpannen zijn onder meer geschikt voor hachee of stoofvlees, omdat dit vlees vaak behoorlijk lang moet sudderen voordat het klaar is.