Wat jij nog niet weet bitterballen

Wie vindt ze nou niet lekker, de Nederlandse bitterbal. Het is een snack die echt niet meer weg te denken is uit onze frituurpan of airfryer. Maar wat weet je nou eigenlijk over de bitterbal? In dit artikel vertellen wij jou vijf leuke feitjes over de bitterbal!

De naam

Vroeger werd de bitterbal gegeten bij een bittertje, bijvoorbeeld kruidenjenever. Het woord ‘bitter’ komt van het werkwoord ‘bijten’. Dit komt omdat iets wat bitter is, vaak een snijdende smaak heeft. De naam komt dus voort uit de drankjes die je dronk wanneer je zo’n ‘bitterbal’ at. Als we terugkijken staat het woord ‘bitterbal’ voor het eerst in 1923 op schrift. Het woord wordt voor het eerst gebruikt door Het Algemeen Handelsblad.

Nederland niet het enige land waar de bitterbal wordt gegeten

Bitterballen is iets wat wordt geassocieerd met Nederland, iets wat hier vandaan komt. Van die klassieke old amsterdam bitterballen eten we toch alleen hier? Maar niks is minder waar, je kan ze op nog veel meer plekken ook nuttigen. Kijk bijvoorbeeld naar de Belgen, zij werken deze versnapering maar al te graag naar binnen. En dankzij onze connecties met Suriname, word de bitterbal daar ook vaak genoeg gegeten.

In één keer in de mond

Volgens de Taalbank hoort de bitterbal in één keer in de mond te worden gestopt. Dat zou hebben gestaan in een naoorlogs etiquetteboekje. In dit boekje zou het volgende staan: ‘Bitterballen bij de borrel hapt men in één keer van een prikkertje, nadat men het hapje eerst eventueel door de mosterd heeft gehaald.’ Leuk bedacht wel, maar hoe zorg je er dan voor dat je je mond niet verbrandt?

Tien gram per dag

De bitterbal valt, volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, onder de hartige snacks. En wij Nederlanders zijn daar maar al te dol op. Gemiddeld eten wij in Nederland zo’n 21 gram hartige snacks per dag. Daarvan is 11,2 gram lekkernijen als bijvoorbeeld bitterballen. Mannen eten gemiddeld wel meer van deze hartige snacks dan vrouwen.

Airfryer

Bitterballen airfryer worden steeds vaker opgediend dan bitterballen uit de frituurpan. Gezien de bitterbal van zichzelf al niet een hele gezonde snack is, is deze omschakeling zeker positief voor onze gezondheid! Bitterballen uit de airfryer zijn een stuk minder vet, dan wanneer ze zijn klaargemaakt in de frituurpan. En gezien we best veel bitterballen weg eten met z’n alle, is dat niet verkeerd!