wat je moet weten over mousserende wijn

Er zijn veel verschillende mousserende wijnen op de wereld. Champagne, Prosecco, Cava, Crémant, Moscato d’Asti, Lambrusco, Sekt, Vonkelwijn en ga zo maar door. Geen enkele bubbel is hetzelfde en aan jou de keuze welke je het lekkerst vindt. Al telt het budget waarschijnlijk ook voor een groot deel mee.

Kleine portemonnee

Ook voor de kleine portemonnee zijn er bubbels in overvloed. Prosecco wijn is in alle (online) wijnwinkels wel te vinden en dan ook nog in verschillende prijscategorieën. Kleine kanttekening: voor kwaliteit betaal je over het algemeen ook wel meer, dus wees niet te zuinig. Prosecco heb je als frizzante en als spumante. De spumante komt met een kurk en muselet (kooitje), zoals bij Champagne. Deze Prosecco is wat duurder dan de frizzante, maar ook beter. De frizzante is vaak te herkennen aan een gewone kurk of aan een schroefdop. Er zit dan ook veel minder druk in de fles dan bij een spumante.

Champagne

Voor Champagne betaal je gelijk veel meer, maar dat heeft ook te maken met het veel intensievere productieproces, de kosten per kilo druiven en de kosten van de grond waarop de druivenstokken staan aangeplant. Veel mensen hebben het overigens vaak over Champagne, terwijl ze eigenlijk aan een andere bubbel zitten. Champagne mag alleen Champagne heten wanneer de wijn op de voorgeschreven manier is gemaakt en de wettelijk afgebakende regio Champagne.

Crémant

Ook ander regio’s in Frankrijk produceren mousserende wijn. Deze verschijnt dan vaak onder de naam Crémant op de markt. Zo heb je Crémant d’Alsace en Crémant de Bourgogne. Allemaal gemaakt van druiven die typerend zijn voor de regio waar ze gemaakt worden.

En nog vele anderen

Zoals hierboven al beschreven, je hebt nog zoveel meer bubbels. Zo kun je in Duitsland je lol op met een glas Sekt en zitten ze in Zuid-Afrika graag aan de Vonkelwijn. Er is dus zeker genoeg keuze en dus genoeg om te ontdekken.

Kleine bijkomstigheid

Nu de herfst is aangebroken verdwijnt onze ‘bikini-body’ weer onder een extra laag kleding. Dat wil niet zeggen dat we de touwtjes compleet laten vieren, al blijven de borrels en borrelhapjes altijd lonken. Goed om te weten dat je dan het beste de touwtjes kunt laten vieren met een glas (droge) bubbels. Daar zitten namelijk minder calorieën in dan in rode wijn. Volgens het Voedingscentrum zit er in een goed glas mousserende wijn 111 calorieën, terwijl dit voor rode wijn 123 is. Het scheelt misschien niet heel veel, maar het is toch iets.