Wanneer heb je een drankprobleem

Alcohol is legaal en er zijn veel mensen die weleens een drankje drinken, maar wist je al dat het verslavend kan zijn? Als je alcohol drinkt hoeft dit niet meteen te betekenen dat je een verslaving hebt. Wanneer weet je dan of je drankprobleem hebt? Er zijn veel symptomen van een alcoholverslaving en als je er aan één of twee voldoet heb je niet meteen een probleem. Er bestaan verschillende testen die je kunt doen om meer zekerheid te krijgen over je situatie. Hieronder behandelen we de veel voorkomende symptomen van een alcoholverslaving. 

Hoe herken je een drankprobleem?

Wanneer drink je teveel alcohol? Je drinkt al te veel als je langdurig meer dan 1 á 2 glazen alcohol per dag drinkt en je minder dan 2 dagen in de week geen alcohol drinkt. Het is vooral belangrijk om te kijken waarom je drinkt en wat alcohol voor je betekent. Als je gaat drinken om een bepaald gevoel op te lossen, dan moet je oppassen. Zo’n gevoel kan bijvoorbeeld stress, pijn of verdriet zijn. 

Ook kun je een alcoholverslaving herkennen aan het gedrag. Zo kun je bij een drankprobleem last krijgen van vergeetachtigheid, slechte concentratie en plotselinge humeurveranderingen. Dit wordt vaak opgemerkt door familie of vrienden. Vaak als zij iets over het alcoholprobleem zeggen wordt het ontkent. Daarnaast is verwarring en liegen ook een belangrijk symptoom bij alcoholmisbruik. 

Andere gevolgen

Naast dat je aan het gedrag kunt zien of je een alcoholverslaving hebt, zijn er ook andere  mogelijke gevolgen die je kunt krijgen bij langdurig alcoholmisbruik. Dit zijn de meest voorkomende mogelijke gevolgen:

  • Slecht slapen
  • Hart- en vaatziekten
  • Hersenbeschadiging
  • Infecties aan bepaalde organen
  • Psychische aandoeningen, zoals depressie
  • Minder eetlust
  • Leverproblemen

Behandeling

Wil je stoppen met alcohol drinken? Schrijf ten eerste duidelijk op waarom en hoe je gaat stoppen met drinken. Bedenk ook welke situaties het zwaarst voor je gaan worden en wat je dan gaat doen. Met steun van de mensen in je omgeving en een duidelijk plan lukt het je beter om te stoppen met alcohol. 

Ga daarnaast altijd naar een huisarts als je wilt afkicken. Een huisarts kan goede ondersteuning zijn in het hele afkickproces. Zo kan de huisarts je helpen met het maken van een plan en ondersteuning vragen van de GGZ praktijkondersteuner. Als het je zelf niet lukt kan de huisarts je ook doorverwijzen naar een afkickkliniek. Hier word je alle uren van de dag begeleid bij het afkicken.