Verse wafels zijn heerlijk. Vroeger werden de heerlijkste wafels gemaakt met een gietijzeren wafelijzer, tegenwoordig kun je een elektrisch wafelijzer kopen, dat bovendien makkelijk schoon te maken is.
Waar komen wafels eigenlijk vandaan?
De eerste wafelrecepten zijn oud. Oud. En heel eenvoudig. Men neemt aan dat de allereerste wafels al meer dan 5000 jaar geleden in het oude Egypte werden gemaakt. Ton ietwat simpelere, maar toen al met bloem en water.
De modern wafel komt waarschijnlijk uit België.
Voor het eerst worden Belgische wafelrecepten genoemd in de 9e eeuw. Van daar kwamen de wafels waarschijnlijk naar Frankrijk en al snel naar Duitsland en Nederland.
De wafel was vroeger al iets bijzonders, en werd vooral geserveerd bij feestelijke gelegenheden, bij eetfestijnen, en was voorbehouden aan de hogere kringen.
Inmiddels zijn er heel wat meer wafels mogelijk dan de oude wafel. Daarom gaan we verder met de wafelsoorten.
Welke soorten zijn er?
Meestal zul je aan zachte wafels denken, soms een warme variant met een zoete saus of zoet zacht fruit. Maar er zijn ook andere wafels… die kunnen worden genoten in een knapperige, harde, gekoelde staat.
Zachte, warme wafels
Zachte wafels bevatten meer vloeistof en vetten. Ze worden zacht gebakken, maar soms ietwat krokant aan de buitenkant.
Klassieke hartwafels: we kennen deze wafels allemaal en zijn er dol op. In de vorm van een hart, en deze wafels kun je vaak op kermissen kopen, en geef je aan je geliefde.
Belgische of Brusselse wafels: Deze wereldberoemde wafels zijn relatief dik, rechthoekig, hebben een diep patroon en worden meestal geserveerd in Duitse cafés met allerlei toppings.
Luikse wafels: In tegenstelling tot andere zachte wafels is deze variant gemaakt van gistdeeg.
Bubble Waffles: Deze vrij nieuwe wafelcreatie (hierboven) is een rage en wordt gebakken in een speciaal wafelijzer, waardoor ze grote, knapperige bubbels krijgen. De zachte wafel is opgerold en wordt gevuld met zoete ingrediënten. Deze variant komt trouwens uit Zuid-Korea!
Koude harde wafels
Koude, krokante wafels bevatten vaak meer suiker, meer bloem, en minder vloeistof. Ze worden doorgaans dunner gebakken.
Harde maar zachte wafels: Vanwege hun ingrediënten kunnen ze tot de wafels worden gerekend. Klassieke wafels bestaan alleen uit meel en water en zijn vrij smakeloos. Naast hun gebruik in christelijke missen kennen we ze vooral als bakwafels, de basis voor bitterkoekjes. De grote, ronde, gevulde wafels naar Tsjechisch model (“Karlsbader Oblaten”) daarentegen, bijvoorbeeld met een suikerachtig boter-notenmengsel – zijn een echte traktatie. Net als Napolitaanse wafels, die bestaan uit meerdere gevulde lagen wafels en de typische noten-cacao-crème vulling, en zijn uitgevonden door het Oostenrijkse bedrijf Manner. En deze lekkernij kun je nog steeds in iedere Oostenrijkse supermarkt kopen, het lijkt wel op een ouderwetse Hollandse Penny wafel.
Stroopwafels: Deze Nederlandse variant (zie hierboven) is erg dun en krokant, ongeveer 10 cm in doorsnee en heeft een fijn honingraatpatroon.
Wafelbeslag en variaties
Zoals gezegd zijn er verschillende soorten wafels. We keren nu terug naar de typische, warme en luchtige wafels – het soort dat je waarschijnlijk het lekkerst vindt bij een goed ontbijt.
Laten we beginnen met waar jullie allemaal op hebben gewacht: het recept van mijn oma voor wafelbeslag dat al tientallen jaren de tand des tijds heeft doorstaan. Hiermee kun je geweldige hartenwafels maken; je kunt hetzelfde recept ook gebruiken voor Belgische wafels. Ingrediënten voor het wafelbeslag (voor 4 personen):
- 125 gram boter
- 85 gram suiker
- 1 pakje vanillesuiker (nog lekkerder verse vanille)
- 1 snufje zout
- 3 eieren
- 250 g bloem
- 1/4 tl bakpoeder
- 250 ml melk
- 125 ml mineraalwater
Bereiding van wafelbeslag:
- Splits de eieren en klop de eiwitten tot ze luchtig zijn en zet opzij.
- Meng bloem en bakpoeder in een kleine kom.
- Klop in een grote kom de roomzachte boter romig met de suiker, vanille en zout. Roer geleidelijk de eidooiers erdoor. Voeg vervolgens de bloem afwisselend met de melk toe aan de kom. Voeg tot slot het mineraalwater toe aan het wafelbeslag en spatel er tenslotte voorzichtig het losgeklopte eiwit door.
- Vet het wafelijzer in, verwarm het en gebruik ongeveer 2 volle eetlepels wafelbeslag per wafel. Bak de wafels in het wafelijzer in 1 tot 2 minuten goudbruin.
Dan zijn je wafels klaar! Het is het beste om ze te serveren terwijl ze nog warm zijn. Allerlei toppings passen hier goed bij, afhankelijk van waar je zin in hebt.