dingen waarop je kan letten bij het aanschaffen van koffiebonen

Voor goede kwaliteit koffie is het belangrijk om de juiste koffiebonen te hebben. Er zijn honderden verschillende soorten koffie- en espressobonen. Als je geen koffiekenner bent, is het lastig om erachter te komen welke koffiebonen lekker zijn. Om na te gaan welke bonen het beste bij jou passen, vertellen wij jou in deze blog dingen waarop je kan letten bij het aanschaffen van espresso- en koffiebonen.

Licht of donker gebrand

Allereerst staat er op de verpakking van de bonen of het licht of donker gebrand is. Maar wat betekent dit? Alle koffiebonen moeten gebrand worden. Hoe donkerder de kleur, hoe langer de koffiebonen gebrand zijn. Donkere koffiebonen zijn daarom krachtiger van smaak dan de licht gebrande koffiebonen. Vaak worden de licht gebrande koffiebonen gebruikt voor filterkoffie, terwijl de donker gebrande koffiebonen meer geschikt zijn voor het maken van een espresso. Het is dus belangrijk dat je na gaat welke soort koffie je wilt drinken. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van jouw koffiezetapparaat.

Land van herkomst van de koffieboon

Daarnaast is het land van herkomst ook een factor waarop je kan letten. Ondanks dat de koffieplanten hetzelfde zijn, zit er vaak toch een verschil in de smaak en kwaliteit van koffiebonen tussen de landen. Dit komt door verschillen in het klimaat, de hoogte waarop de bonen worden verbouwd en de wijze waarop de koffiebonen worden verbouwd. Ook de wijze waarop de bonen worden verwerkt en gebrand verschilt van elkaar. Het land van herkomst geeft dus een goede indicatie van de smaak en kwaliteit. Bekende koffielanden zijn onder andere Colombia, Brazilië, Ethiopië en Kenia.

Arabica en Robusta bonen

Ondanks dat er zo veel soorten bonen zijn, zijn de meest bekende koffiebonen de Arabica en Robusta bonen. De namen zijn afkomstig van het soort koffieplant. De Arabica bonen zijn over het algemeen iets zoeter, geeft een minder mooie cremalaag en het heeft een lager cafeïne-gehalte. Deze bonen zijn dus ideaal voor mensen die houden van milde koffie. Daarentegen zijn de Robusta bonen veel krachtiger van smaak en het bevat dus ook meer cafeïne. Deze zijn vooral geschikt voor mensen die houden van een sterke espresso. De Robusta bonen zijn overigens ook goedkoper dan de Arabica bonen. Je kan ook kiezen voor een mix, oftewel melange, van Arabica en Robusta. Deze worden aangeboden in verschillende verhoudingen met bepaalde percentages.