Voordelen gezonde voeding

Natuurlijk weet je dit: gezond eten is belangrijk. Maar wat zijn de voordelen van gezonde voeding?Er zijn meerdere redenen die we in dit artikel graag aan je uitleggen!

Bouwstoffen voor normaal functioneren

Je lichaam haalt haar bouwstoffen uit voedingen en drinken. Dit zijn bouwstoffen zoals koolhydraten, eiwitten en vetten, maar ook vitaminen en mineralen. Al deze bouwstoffen heb je nodig om je lichaam te laten functioneren. Ze zorgen ervoor dat alle belangrijke functies in je lichaam kunnen blijven werken. Alle vitaminen en mineralen hebben zo hun eigen speciale voordelen waar ze jouw lichaam bij helpen. De voordelen van vitamine C zijn onder andere dat het belangrijk is voor je weerstand, gezonde botten en tanden en je zenuwstelsel.

Weerstand opbouwen en ziektes voorkomen

Los van de bouwstoffen die je nodig hebt om normaal te kunnen functioneren, helpen je deze ook bij het opbouwen van weerstand. Weerstand is belangrijk bij het voorkomen van bijvoorbeeld een griep of verkoudheid. Daarnaast kan een gezonde voeding je ook helpen bij het verkleinen van de kans om bepaalde ziektes te krijgen, denk hierbij aan suikerziekte. En als laatste kan gezonde voeding je helpen bij ernstigere ziektes zoals kanker. Als jij gezond leeft dat is meestal de kans op kanker kleiner, bovendien is je lichaam beter in staat om er ook weer van te herstellen.

Gezond gewicht

Een ander fysiek voordeel van gezonde voeding is dat je ook op een gezond gewicht blijft. Bij je gewicht denk je in eerste instantie misschien aan je uiterlijk of afvallen. Een goed gewicht betekent dat je er goed uit ziet. Maar een goed, oftewel gezond, gewicht is ook zeer belangrijk voor je lichaam. Zo is het veel makkelijker om te bewegen en te sporten als je een gezond gewicht hebt en beweging bevordert ook weer je gezondheid. Het omgekeerde is dus ook waar; ben je te zwaar? Dan is het ook lastiger om veel te bewegen, waardoor je minder beweegt en ook weer ongezonder wordt. Als je veel te zwaar bent, dan spreken we van obesitas of zelfs morbide obesitas en dat ernstige gevolgen voor je gezondheid met zich meebrengen.

Energielevel

Zoals we al eerder lazen, zorgt gezonde voeding voor de bouwstoffen voor je lichaam. En daar halen wij onze energie uit! Stel je eens voor dat je twee hamburgers eet. Hoe voel je je daar? Heb je veel energie? En wat als je een gerecht eet dat voornamelijk bestaat uit veel groente, aardappels en een stukje kip? Hoe denk je dat je je daarna voelt? Waarschijnlijk kun je alleen al door erover na te denken, voelen dat het tweede gerecht je veel meer energie gaat opleveren dan het eerste gerecht. Probeer daarom zware maaltijden met veel vet en/of suiker te vermijden en kies voor gezonde maaltijden en ervaar wat dat met je energie doet!

Mentale gezondheid

Als laatste heeft gezonde voeding ook een positief effect op je mentale gezondheid. Als jij een hogere weerstand hebt, een gezond gewicht hebt en meer energie hebt, dan is de kans groter dat je je ook mentaal sterker voelt! Natuurlijk kan gezonde voeding ernstige mentale klachten niet oplossen, maar door te kiezen voor gezonde voeding heb je wel voor een klein deel een impact op je mentale gezondheid.