vlees van kwantiteit naar kwaliteit

De hoeveelheid vlees die we als Nederlanders eten is fors, maar toch lijkt er een verschuiving te zien. Waar we jarenlang vooral keken naar de hoeveelheid vlees op ons bord, hoe meer hoe beter, is het nu steeds meer de kwaliteit die centraal staat. Als we vlees eten, dan willen we het liefst dat dit ook echt goed vlees is, en zijn we vaak ook best bereid hier wat meer voor te betalen.

Hoeveel kilogram vlees eten we eigenlijk?

De hoeveelheid vlees die een Nederlander per jaar eet, ligt redelijk gelijk aan het gemiddelde gewicht in ons land. We eten jaarlijks rond de 77 kilo vlees. Een behoorlijke hoeveelheid, maar het is wel eens meer geweest. In 2009 was de vleesconsumptie op zijn hoogtepunt, en aten we gemiddeld ruim 79 kilo vlees per persoon.

Overigens is dit getal wel iets vertekend. Er wordt namelijk gerekend met een zogenaamd karkasgewicht, dus het hele dier, ook zijn botten wordt meegerekend bij de indicatie van de vleesconsumptie. Het gedeelte dat we uiteindelijk ook daadwerkelijk opeten is ongeveer de helft van het karkasgewicht.

De hoeveelheid vlees die we per persoon eten daalt al jaren, en lijkt zich nu wat te stabiliseren. Steeds meer mensen kiezen ervoor om niet iedere dag van de week meer vlees te eten, of stoppen er zelfs helemaal mee. De hoeveelheid vleesvervangers op de markt blijft flink stijgen, en voor veel mensen wordt de aankoop ervan ook steeds normaler. Toch is het overgrote deel van de bevolking nog steeds dol op vlees, en geven zij aan echt iets te missen als het mist in een gerecht op hun bord.

We letten meer op de kwaliteit

Wat ook steeds meer verandert, is de manier waarop we tegen vlees aankijken. We lijken ons wat meer bewust te worden van de kwaliteit van leven van de dieren, en van de kwaliteit van het vlees dat we eten. De zogenaamde kiloknallers worden steeds minder populair, terwijl we steeds vaker kiezen voor een bijzonder stuk vlees met een goed verhaal.

Om die reden bestellen ook steeds meer mensen hun vlees online. Waar de slagers steeds meer uit het straatbeeld lijken te verdwijnen, vind je op internet nog echte vakmensen die bijzonder vlees van hoge kwaliteit aanbieden. Voor een doordeweekse dag kies je misschien voor een gehaktbal of een kipfilet uit de supermarkt, maar voor bijzondere momenten of een fijn diner in het weekend willen we liever een beenham bestellen, of ons wagen aan vlees dat we nog niet kennen. We kiezen steeds vaker voor kwaliteit, kortom, ook als dat iets meer kost.