Vind heerlijkste wijnen voor bij maaltijd

Vind je het heerlijk om veel tijd in de keuken door te brengen? Kun je ook zo genieten van het bereiden van een overheerlijke maaltijd? Zet bij zo’n maaltijd dan vooral de puntjes op de ‘i’. Dit doe je onder meer door de heerlijkste wijnen uit te kiezen.

Maar, hoe doe je dat nou? Hoe vind je de heerlijkste wijnen voor bij je maaltijd? Dat doe je idealiter door onderstaande tips op te volgen.

Tip 1: begrijp de basis van de wijn-spijs combinatie

Het is allereerst belangrijk dat je de basis van de wijn-spijs combinatie begrijpt. Deze combinatie is eigenlijk vrij eenvoudig, logisch en duidelijk:

  Lichtere gerechten = witte wijn. Witte wijnen passen het beste bij lichtere gerechten, zoals vis en kip.

  Stevigere gerechten = rode wijn. Rode wijnen passen daarentegen het beste bij stevigere gerechten, zoals rood vlees.

Begrijp je deze basis? Dan is het al een stuk eenvoudiger om de juiste wijn voor bij je maaltijd uit te zoeken.

Tip 2: proef en leer

Het is vooral ook een kwestie van proeven en leren. Kies bijvoorbeeld een Spaanse wijn, proef de verschillende Spaanse wijnen en bepaal wat je het lekkerste vindt.

Dit kun je ook doen met wijnen uit andere landen. Talloze Europese landen en landen van andere continenten bieden veel soorten wijnen aan. Om tussen dit uitgebreide aanbod de juiste keuzes te maken, zou je veel moeten proeven en leren.

Je krijgt hiermee een beter inzicht in je wijn voorkeuren. Ook krijg je hiermee een beter inzicht in de juiste combinaties van wijn en eten. Deze combinaties zijn absoluut niet voor iedereen gelijk. Je moet daarom echt inzicht krijgen in je wijn- en smaakvoorkeuren.

Tip 3: vraag advies

Krijg je binnenkort vrienden over de vloer voor een gezellig diner? Dan bereid je je maaltijd ongetwijfeld op tijd voor. Je begint alvast met het inslaan van de juiste ingrediënten en je bedenkt de verschillende gangen.

Het is hierbij ook verstandig om alvast op zoek naar de juiste wijnen te gaan. Vind je het lastig om dit zelf te doen? Vraag dan vooral advies aan een expert. Laat aan zo’n expert je menu zien en vraag aan hem/haar wat de meest geschikte wijnen zijn. Schroom niet om advies te vragen; je maaltijd gaat met de juiste wijnen nog lekkerder smaken!

Tip 4: leer de klassiekers kennen

Het is tot slot ook leuk om de klassiekers te leren kennen. Wist je bijvoorbeeld dat geitenkaas en een heerlijke sauvignon blanc perfect bij elkaar horen? Dat geldt ook voor een sappige steak met een heerlijke Cabernet Sauvignon.

Leer dergelijke klassiekers kennen. Dit maakt het eenvoudiger voor je om de juiste keuzes en afwegingen te maken.

Al met al komt het aan op experimenteren. Probeer gewoon eens verschillende wijnen uit en breng hiermee je smaakvoorkeuren in beeld. Aan de hand van de klassiekers en de wijn-spijs combinatie kies je vervolgens snel de juiste wijnen uit. Eet smakelijk alvast!