Tips maken beste risotto

Een ultiem comfort food voor vele is risotto. Goed roeren om vervolgens heerlijk op de bank te gaan zitten en te genieten van een volle kom risotto. Ben jij benieuwd hoe je het beste een goede risotto kan maken? Lees dan snel verder!

Roeren

Wanneer je al eens eerder risotto hebt gemaakt, dan weet je dat het allemaal niet zo heel erg moeilijk is. Sterker nog: dit gerecht is te maken met maar een aantal basis ingrediënten! Wel zijn er twee dingen erg belangrijk bij het maken van een goede risotto, namelijk heel veel geduld en langzaam blijven roeren.

Soorten risottorijst

Er zijn drie verschillende soorten risottorijst te koop: Carnaroli, Arborio en Vialone Nano. Deze zijn allemaal afkomstig van de rijstvlaktes in het noorden van Italië. In de supermarkt zal je vooral de Arborio-rijst vinden, maar bij Italiaanse delicatessenzaakjes worden ook de Carnaroli en Vialone Nano verkocht. Hiervoor hoef je dus niet helemaal naar Italië af te reizen!

Alle drie de soorten bevatten zetmeel. Dit zetmeel zal loskomen tijdens het koken en zal zorgen voor de romige structuur. Dit is dan ook de reden dat je geen risotto kan maken van zilverliesrijst, dit bevat namelijk maar weinig zetmeel en neemt ook geen kookvocht op. Daarom mag je risotto nooit afspoelen met water. Op die manier spoel je de zetmeel weg en zal je nooit de juiste romigheid kunnen creëren.

Wanneer je het meest romige resultaat wilt krijgen, kan je het beste gaan voor de Carnaroli rijst. Deze variant heeft namelijk de grootste korrel van de drie en bevat daardoor ook het meeste zetmeel.

Bouillon

Tot slot is een essentieel ingrediënt om risotto te kunnen maken, bouillon. Hiervoor kan je verse bouillon maken, maar wanneer je niet al te veel tijd hebt, kan je ook prima gebruik maken van bouillonblokjes. Welke type bouillon (groente-, kip-, paddenstoelen-, runder- of visbouillon) je gebruikt, is afhankelijk van de ingrediënten die je gaat toevoegen aan de risotto. Maak je bijvoorbeeld paddenstoelen risotto, dan kan je het beste gebruik maken van paddenstoelenbouillon.

Hoe dan ook moet je er ten alle tijden voor zorgen dat de bouillon continu goed warm blijft. Dit doe je in een pannetje op middelmatig vuur. Dit is zo belangrijk omdat de rijstkorrel lauwwarme bouillon veel minder goed opneemt dan goed warme bouillon.

Daarnaast heb je ook twee pannen nodig. Eén voor de bouillon en een andere pan welke voldoende ruimte biedt om in te kunnen roeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een hapjespan, een braad- of stoofpan of een hoge koekenpan.

Met deze informatie maak jij de lekkerste risotto, zo vanuit je eigen keuken!