Sous-vide koken - wat is het?

Nu de kerstdagen weer voor de deur staan wordt er door veel mensen al nagedacht hoe de dagen ingedeeld gaan worden. Met wie worden ze waar gevierd? Een ander belangrijk onderwerp tijdens de planning van de kerstdagen is het eten. Zeker nu de mogelijkheden om buiten de deur te eten door de avondlockdown beperkt zijn, zullen meer mensen zelf aan de slag gaan om een heerlijk kerstmaal te bereiden. Vaak worden er diverse recepten klaargemaakt die net wat chiquer zijn dan bij de standaard maaltijden. Ook vlees speelt vaak een belangrijke rol tijdens het kerstdiner. Een manier om vlees klaar te maken die steeds meer aan populariteit wint is de sous-vide bereiding. Maar wat is sous-vide precies? In dit artikel leggen we je dit graag uit!

Wat is sous-vide koken?

Sous-vide komt uit de Franse keuken waar het al jaren wordt toegepast. Het is het garen van eten dat vacuüm verpakt is. Kort gezegd: je verpakt je etenswaren in een zak die vacuüm wordt afgesloten en vervolgens wordt het pakketje in een warm waterbad gaargekookt. Je kunt hiervoor allerlei soorten producten gebruiken zoals vlees en vis, maar ook groenten en aardappelen. Je schaft hiervoor speciale sous-vide apparatuur aan die bestaat uit een sous-vide stick (verwarmer), een waterreservoir en natuurlijk de speciale zakken en een seal apparaat.

Wat zijn de voordelen van sous-vide koken?

Het eerste voordeel is dat sous-vide koken een speciale smaak aan het gerecht geeft. De smaken van het product zelf komen nog beter tot hun recht.

Ook is er sprake van een constante kwaliteit. Het gerecht wordt constant doorgegaard waardoor je bijvoorbeeld niet het probleem hebt dat je een kant van het vlees donkerder hebt laten bakken.

Bovendien is het heel eenvoudig. Je kunt het bijna geheel voorbereiden dus alles al in de verpakking klaar te maken. Daarna hoef je het alleen maar klaar te laten stomen in het water. Waarbij je er zelf geen omkijken naar hebt. Handig dus als je woonkamer vol gasten zit en je wilt deze ook entertainen.

Als vierde voordeel vinden wij dat het echt speciaal is. Het is een culinaire bereiding die verder gaat dan gewoon bakken, koken of wokken. Extra leuk dus om voor de feestdagen tijdens het speciale kerstdiner te presenteren!

Kortom, ben jij je aan het voorbereiden voor het kerstdiner? En wil je iets culinair op tafel zetten dat bijzonder is en toch makkelijk te bereiden is? Overweeg dan om een sous-vide diner te maken!