recept suikervrije muffins bosbessen

Is dat nou lekker, lactosevrije, glutenvrije en suikervrije muffins? Zoals vrienden een beetje lollig opmerkten: wat gaat er dan nog wél in, als er zoveel níet in zit? Nou, geloof mij maar: er gaat een boel in en het is allemaal lekker! Ik vond het recept voor bosbessen citroen muffins online en ik vind het echt een succes. Ze zijn superlekker en het is zo fijn om een muffin te eten zonder het te moeten bekopen met buikpijn of een sugar rush! Ook vond ik het fijn dat het recept gemaakt is voor kleine hoeveelheden, zodat je niet direct met een enorme stapel muffins zit, die je niet in je eentje op kunt. Allemaal top dus. Tijd om het recept te delen!

Benodigheden (voor 6 stuks):

  • 3 eieren
  • 75 gram maple/ahornsiroop
  • 75 gram kokosolie (niet kokosvet!) of roomboter
  • 50 gram kokosmeel (verkrijgbaar bij natuurwinkels)
  • half zakje bakpoeder
  • rasp van de schil van een flinke citroen
  • 125 gram blauwe bessen

Zet je muffinvorm klaar met de papiertjes erin en verwarm de oven voor op 170ºC.
Weeg al je ingrediënten af en meng de ahornsiroop, de eieren en de kokosolie samen in een schaal. Mix ze met een hand- of staafmixer tot een glad beslag dat lichtjes luchtig is. Met de hand lukt het helaas niet goed, de kokosolie wordt dan niet genoeg vermalen om tot een glad beslag te komen maar vormt klontjes. Even automatisch dus!

Spatel daarna het kokosmeel en de bakpoeder door het beslag en roer het goed door. Rasp daarna de rasp van een citroen boven je beslag en roer dit ook weer goed door. Voeg als laatste de bosbessen toe en spatel die heel voorzichtig door je beslag, je wil natuurlijk niet dat ze kapot gaan.Zo, je beslag is klaar. Pak twee lepels en lepel het beslag in de vormpjes. Verdeel ze goed over de zes vormpjes maar als het echt veel is kun je natuurlijk zevende vormpje gebruiken.

In de oven

Zet daarna de muffins 20 tot 25 minuten in de oven. Ze moeten wat omhoog komen, een mooi goudbruin kleurtje krijgen en zijn gaar als je er met een prikkertje in prikt en deze er weer ‘schoon’ (dus zonder nat beslag) uit komt.

Even laten afkoelen en daarna zo snel mogelijk uit de vorm halen en verder laten koelen op een rek of cupcake standaard. Lekkere kop thee zetten en een muffin erbij. Zo zie je maar weer, suikervrije muffins hoeven helemaal niet vies te zijn, maar zijn juist heel erg lekker!

Eet smakelijk!

Tips:

  • Lekker, citroenrasp. Maar ik hou ook van andere citrusvruchten en maakte mijn muffins met de rasp van 1 hele citroen én een halve limoen. Lekker fris!
  • Je kunt de kokosolie natuurlijk gewoon vervangen voor roomboter, als je lactose niet zo’n probleem vindt.
  • Kijk of je een citroen kunt krijgen bij de biowinkel, die zijn namelijk niet bespoten en dan heb je een ‘schonere’ schil om te gebruiken. Sowieso wel altijd even de citroen wassen voor gebruik.