Orzo wat is het en recepten

Orzo: misschien heb je er wel eens van gehoord, misschien is het helemaal nieuw voor je. Maar wat is orzo precies? En waar komt het vandaan? En in welke gerechten kun je het gebruiken? In dit blog vertellen we je het allemaal!

Wat is orzo?

Omdat het de vorm heft van rijst, kan het nogal verwarrend zijn, maar orzo is een pasta! Het is dus gemaakt van deegwaren en bevat gluten. Orzo komt oorspronkelijk uit Italië en het woord betekent in Italiaans dus ook gerst. Gerst is daarmee meteen het hoofdbestandsdeel. Maar we komen het ook tegen in de Griekse keuken, daar kennen ze het onder de naam ‘kritharaki’. Ook in de Arabische keuken en in de Turkse keuken is orzo geen vreemde en wordt dit regelmatig in gerechten gebruikt.

Voor welke gerechten kun je het gebruiken?

Orzo kun je toevoegen aan je gerechten als het koolhydraten onderdeel. Je kunt het samen met groente en stukjes vlees gebruiken om een heerlijk gerecht van te maken. Eigenlijk alle gerechten die je normaal met rijst maakt kunnen nu met orzo gemaakt worden. Zo kun je het ook gebruiken voor je risotto en vervang je dan de risottorijst ermee. Het grappige is dat het gerecht dan in Italië Orzotto heet!

Net zoals sommige andere pasta soorten – bijvoorbeeld penne – kun je orzo ook koud eten. Je kunt het bijvoorbeeld toevoegen aan een salade om deze van extra koolhydraten te voorzien. Maar je kunt het ook toevoegen aan je soep, op die manier maak je er een complete maaltijdsoep van!

Kortom, wil je eens een keer wat anders dan de standaard rijst? Of heb je zin in pasta maar niet de klassieker? Gebruik dan eens orzo en maak van je bekende recept een verrassend anders gerecht!