op een verantwoorde manier afvallen

Veel mensen vinden zichzelf net een paar kilo te zwaar en zouden graag afvallen. Maar afvallen is zo makkelijk nog niet! Calorieën tellen, detoxen, maaltijdvervangers, er zijn veel verschillende manieren om op korte termijn die paar kilo’s kwijt te komen. Echter dan is er ook een grote kans dat de kilo’s ook weer snel terugkomen en misschien nog wel een paar kilo extra. Belangrijk dus om op een verantwoorde manier af te vallen. Wat zijn belangrijke elementen om op een verantwoorde manier af te vallen?

Maak een plan

Elk doel dat je wilt bereiken, begint met het maken van een goed plan. Zo ook voor afvallen. Maak voordat je begint een plan zodat je weet wat je moet doen en ook op momenten dat je het wat lastiger hebt, je hier makkelijk op terug kunt vallen. Realiseer je dat het niet om een crash dieet gaat, maar dat je je voedingspatroon en leefwijze voor de lange termijn wilt aanpassen zodat je ook op de lange termijn van de aanpassingen profijt blijft hebben.

Let op je voeding

Als je wilt afvallen dan is je voeding het allerbelangrijkste.  Voedingsadvies is hierbij een essentieel uitgangspunt. Het principe van voedingsadvies is heel simpel; schrap alle slechte voeding en kies alleen voor gezonde voeding. Echter welk eten is ongezond en wat is gezond? Voor de meeste mensen is dit lastig in te schatten. Een diëtiste kan je hierbij heel goed helpen.

Beweeg!

Alleen op je eten letten is onvoldoende als je op een gezonde manier wilt afvallen. Ook beweging is essentieel. Dit hoeft niet meteen te betekenen dat je vijf keer per week helemaal kapotgaat in de sportschool. Ook gematigde beweging die je in de loop van de tijd gaat opbouwen, kan een goed onderdeel zijn van een gezonde levensstijl. Bekijk welke sport er het beste bij jou past, alleen op die manier houd je het ook vol.

Neem voldoende rust

Naast beweging is ook rust essentieel als je op een gezonde manier wilt afvallen. Als je je lichaam rust gunt, dan heeft je lichaam tijd om te herstellen en belangrijke processen weer op orde te brengen. Zorg voor een goede nachtrust, maar las ook overdag momenten van rust in. Naast fysieke rust, zorg ook voor mentale rust. Probeer niet te veel bezig te zijn met situaties die jou stress opleveren en kies ook voor activiteiten die echt ontspannend werken voor je zoals in bad gaan of afspreken met vrienden.

Ben streng, maar geniet

Uiteindelijk geldt ook met een gezond afvalplan dat je het wel moet kunnen volhouden. Daarom is het belangrijk je aan gezonde gewoonten gaat werken die je over een lange periode kunt volhouden. En af en toe een ongezonde uitzondering maken mag, als je daarna maar weer teruggaat naar je gezonde levensstijl. Als je dit lastig vindt, dan is het een goed idee om te kijken of je hier hulp bij kunt krijgen, bijvoorbeeld door het team van Samen Sterk.