luxe wijnen

Luxe wijnen zijn de wijnen van de hoogste kwaliteit. Ze zijn over de hele wereld te vinden. De wijnbouw heeft zich immers uitgestrekt over vele wijnstreken op alle continenten. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende Franse wijnen te vinden die luxe genoemd mogen worden. Daarnaast is het echter bijvoorbeeld ook in de Verenigde Staten zo dat er verschillende wijnstreken zijn waar de echte luxe soorten vandaan komen. Er zijn veel verschillende soorten te onderscheiden. Het is daarom juist ook aantrekkelijk om te bekijken waar dit verschil eigenlijk door komt.

Factoren die effect hebben

Wat zijn nu factoren die effect hebben op het soort wijn? Als het gaat om luxe wijn, dan gaat het niet om bijvoorbeeld de kleuren. Het gaat juist vooral om de kwaliteit. Het gebruikte type druif speelt een hele belangrijke rol. Ook de herkomst van de wijn kan een factor zijn in dat kader. Daarnaast is ook de mate van alcohol die in de wijn te vinden is van belang. Dit maakt dus dat bijvoorbeeld ook in de Nederlandse provincies luxe wijnen te maken zijn.

Meer dan alleen de kwaliteit

Luxe wijnen worden ook bepaald door de beleving ervan. Dat de druif van grote kwaliteit is en de wijn met zorg is gemaakt, zegt nog altijd niet alles. Het is ook belangrijk dat de smaak van het hoogste niveau is. Hoe beter de wijn van smaak is, hoe duurder de wijn ook zal zijn. De echte kenners zullen de best smakende wijnen er dan ook zo uit kunnen halen. Dit betekent dus ook dat sommige minder bekende wijnen onverwacht goed kunnen scoren in dit opzicht.

Wijn die ouder is

Luxe wijnen zijn vaak ook de oudere wijnen. Dit komt doordat de houdbaarheid vaak ver op te rekken is. Daarom valt ook vaak op dat de duurste wijnen over het algemeen ook de oudste wijnen zijn. Niet alleen de leeftijd speelt daarin een rol. Ook is het zo dat deze wijnen steeds schaarser worden. Er blijven steeds minder flessen van over naarmate de tijd verstrijkt. Heeft de wijn dan een goede reputatie, dan zal de prijs nog sneller stijgen. Ook dit bepaalt waarom een wijn luxe gevonden wordt.

Heel veel verschillende soorten

Het is interessant om te weten dat heel veel verschillende soorten het predicaat luxe kunnen dragen. Zo zijn er bijvoorbeeld hele bijzondere en dure wijnen uit minder bekende streken te vinden. Denk dan aan Canada of Rusland. Probeer altijd het verhaal te achterhalen om zo te zien wat een wijn de echte luxe wijn kan maken. Ook kan een echte expert hier natuurlijk de nodige hulp bij bieden. Zo is te bepalen of de wijn meer dan de moeite waard is, of toch juist beter een andere gekozen kan worden.