Italiaanse wijnstreken en druivensoorten

Denk je aan Italië, dan denk je aan wijn. Italië is het wijnland bij uitstek met duizenden jaren aan wijngeschiedenis. Er is geen wijnland zo gevarieerd als Italië. In het land wordt van noord tot aan zuid wijng emaakt. De geologische ligging en het klimaat maken het land ideaal voor wijnbouw. Italië kent een enorme variëteit aan microklimaten én aan druivensoorten. Er zijn 20 gebieden waarin wijn wordt geproduceerd en er worden honderden druivensoorten verbouwd waarvan internationaal bekende druiven maar ook vele lokale druivenrassen. Het land produceert tegenwoordig tal van wijnen waarvan sommige de beste van de wereld mogen worden genoemd! Wil je meer weten over Italiaanse wijnen of deze zelf willen bestellen? Bezoek dan de website Wijnbroeders.nl. Hier vindt je veel informatie over Italiaanse wijnen, mocht je vragen hebben dan beantwoorde de medewerkers van Wijnbroeders deze met liefde voor je.

Wat zijn de belangrijkste wijnstreken in Italië?

Italië is verdeeld in twintig wijnbouwgebieden, ieder wijnbouwgebied heeft zijn eigen wijnstijl waarbij de verschillen onder andere worden veroorzaakt door de ligging. Het land is grofweg op te delen in vier gebieden: het Noord-Oosten, Noord-Westen, het midden en het zuiden. Van elk deel zullen wij één regio uitlichten.

Veneto

Veneto is gelegen in het Noord-Oosten van Italië en is één van de grootste wijngebieden van Italië. De regio telt meer dan 40 DOC(G)’s en er worden tal van kwaliteitswijnen gemaakt. Wereldberoemde wijnen die hier vandaan komen zijn onder andere de Soave, Ripasso, Amarone en de sprankelende Prosecco.

Piemonte

Piemonte is een regio in het Noord-Westen van Italië. De regio staat bekend om haar glooiende heuvels bedekt met wijngaarden. Uit Piemonte komen Italië ’s meest beroemde wijnen: de Barolo en Barbaresco die bieden worden gemaakt van de Nebbiolo druiven. De regio staat ook bekend om de heerlijke Italiaanse gerechten die hier vandaan komen.

Toscane

Toscane is gelegen in het midden van Italië en staat bekend om de hoge diversiteit aan kwaliteitswijnen die hier vandaan komen. De Chianti is natuurlijk bekend bij iedere wijnliefhebber maar ook de  Brunello di Montepulciano en Vino Nobile di Montepulcia zijn wereldberoemde wijnen die uit deze streek komen.

Sicilië

Een wijngebied in de zuidelijke regio van Italië is het eiland Sicilië. Op het eiland is een grote diversiteit aan wijnen te vinden. Rode wijnen worden hier veelal gemaakt met behulp van de Nero d’Avola en witte wijnen zijn onder andere afkomstig van de Cattaratto, Zibibbo en Grillo druiven.

Italiaanse druiven en wijnen

In Italië worden honderden druivenrassen verbouwd. Vele daarvan zijn internationaal bekend zoals de Pinot Grigio, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon en Pinot Noir. Er zijn ook tal van inheemse druivenrassen die enkel lokaal worden verbouwd. Een aantal daarvan lichten wij hieronder uit.

Nebbiolo

Eén van de belangrijkste druiven van Italië is de Nebbiolo. Deze druivensoort komt vooral voor in Piemonte. Verschillende wijnen zoals de Barolo, Roero en Barbaresco wijnen worden allen geproduceerd van deze druif. De druif geeft een licht gekleurde wijn met krachtige tannines en kruidige geuren en smaken.

Arneis

Een druif die ook vooral groeit in de regio Piemonte is de witte Arneis druif. Het verbouwen van de druif wordt als lastig ervaren omdat het niet eenvoudig is om de druif lang in leven te houden. Een Arneis wijn kan dus als extra bijzonder worden ervaren. De druif geeft fruitige en frisse smaken en een volle en soepele wijn.

Sangiovese

De meest aangeplante druif in Italië is de Sangiovese, deze druif groeit voornamelijk in Toscane en Umbrië. De druif geeft een heerlijk rode wijn met kruidige geur en smaak die uitstekend kan worden geserveerd bij gerechten met rood vlees, wild of harde kazen.

Barbera

Een andere rode Italiaanse druivensoort is de Barbera. Het is de derde meest aangeplante soort van het land. De druif geeft wijnen een stevige body, dieprode kleur en is laag in tannines. De wijn past goed bij wildgerechten, stoofvlees, truffel en paddenstoelen.

Grillo

De witte Grillo druif groeit op Sicilië. Lange tijd werd de druif gemengd met andere druiven in Italiaanse wijnen. Tegenwoordig kun je ook wijnen kopen waarbij de Grillo de enige of de hoofddruif is. De frisse en fruitige druif geeft en soepele wijn die uitstekend past bij gerechten met vis of salades.

Italiaans eten en wijn

Italianen zijn dol op wijn, maar ook dol op eten. Italiaanse eten en wijn zijn dan ook de perfecte combinatie. Een leuke manier om hiermee kennis te maken is het kopen van een Italiaans wijnpakket. Hier zitten diverse wijnen in die je kan combineren met eten.  Er zijn tal van Italiaanse gerechten waarbij een heerlijke Italiaanse wijn onmisbaar is. Denk daarbij aan verschillende pasta’s, waarbij rode wijn uitstekend past bij een pasta met rode saus en een witte Italiaanse wijn bij een pasta met een romige of kaassaus. Gerechten met vis, salades en risotto combineert men het liefst met witte Italiaanse wijn en wild- vleesgerechten met een rode Italiaanse wijn.