hoe start je een eigen foodblog

Sta je het liefst uren in de keuken? En bak jij de lekkerste taarten of kook jij de beste pasta’s? Dan wil de rest van de wereld natuurlijk kunnen meegenieten met jouw kookkunsten. Wat beter om dan een eigen foodblog te beginnen? Maar waar begin je en hoe zorg je ervoor dat anderen jouw blog vinden? Je vindt hier een aantal handvatten om jouw blog te kickstarten.

Begin met het kiezen van je foodblog niche

Eerst is het goed om je blogniche vinden en er heel specifiek over zijn. Er zijn miljoenen blogs en daar wil jij natuurlijk bovenuit steken. Als je site te breed is, kan deze een iets breder publiek aanspreken, maar het zal een uitdaging zijn om door te breken en de enorme hoeveelheid concurrentie te overtreffen.

Door je te beperken tot een specifieke niche, in plaats van te concurreren met het hele internet, concurreer je slechts met een select aantal blogs. Je vindt je doelgroep veel efficiënter en je krijgt je volgers meer betrokken. Dus bedenk wat jij het liefste maakt, zijn dat pasta’s of toch taarten? En kies dat als je niche.

Wees consistent

Door een contentplan te maken, zorg je ervoor dat er regelmatig content online wordt gezet. Mensen houden nou eenmaal van regelmaat en zo weten jouw lezers wat ze van je kunnen verwachten. Door op vaste dagen nieuwe recepten online te zetten of op Instagram te posten, creëer je regelmaat voor zowel jezelf als je bezoekers. Wat veel influencers ook doen is om met zogenaamde themadagen te werken, op vaste dagen van de week, lichten ze specifieke thema’s uit.

Promoten

Zodra je je blog hebt gemaakt en bent begonnen met publiceren, is het tijd om je publiek op te bouwen. Mensen zullen niet zomaar op je food blog stuiten, dus je zult moeten werken aan het promoten van je blog. Dit kun je doen door middel van social media, SEO of adverteren.

Creëer diverse content

Alleen maar recepten schrijven (en lezen) kan op den duur saai worden. Experimenteer dus met verschillende soorten content. Naast het plaatsen van recepten kun je ook adverteren met producten of bijvoorbeeld kookboeken. Jouw lezers vinden het ook leuk om te horen welke producten ze nodig hebben om tot hetzelfde eindresultaat te komen. Je kunt een prijsvergelijker gebruiken om de beste producten te vinden voor in de keuken. Heb jij je eigen productlijn? Dan is het verstandig om faceted search te gebruiken. Met deze tool kunnen jouw klanten de zoekresultaten specificeren door meerdere filters toe te passen binnen de webshop en zal de conversie hoger zijn.

Opbrengst

Natuurlijk is het belangrijk dat je een blog start vanuit een hobby. Als je direct geld voor ogen hebt of verwacht, dan heb je weinig kans van slagen. Juist bij een blog is de passie voor het vak erg van belang. Hou daarom vol en blijf de lol ervan in zien. Dan wordt jouw blog vanzelf een succes!