Geschiedenis koffiemachine

In de ochtend staan we op en drinken we een kopje koffie, roosteren we brood en bakken we een ei. Sta jij er ooit bij stil wie de koffiemachine, de broodrooster en het gasvuur heeft uitgevonden? En wat het verhaal achter de uitvinding is?

Wij in ieder geval wel. Daarom zijn we terug in de tijd gegaan om te onderzoeken wie de koffiemachine heeft uitgevonden en wat het verhaal daarachter is. Laten we samen een tocht doorheen de geschiedenis maken.

6de eeuw na Christus in Turkije

Voor de oorsprong van de koffiemachine moeten we teruggaan naar het Turkije van de 6de eeuw na Christus. Over het maken van koffie bestaan niet veel documenten, maar er zijn wel bewijzen dat de Turken toen koffie brouwden. Historici vermoeden dan ook dat de Turken de bakermat hebben gelegd voor onze hedendaagse koffiemachines.

Eeuwen verloren in de geschiedenisboeken

Over het maken en brouwen van koffie bestaan heel weinig documenten. Het is eigenlijk pas in het begin van de 19de eeuw dat koffie terug tevoorschijn komt in de geschiedenisboeken. Het is dan ook in 1818 dat de Turken de allereerste koffie percolator hebben ontworpen.

In 1865 is er een patent op de koffie percolator gelegd door de Amerikaan James Nason. De koffie toen was nog niet van het kaliber als Senseo, maar kwam wel al aardig in de buurt dankzij de koffie percolator.

Wat is de wereld zonder vrouwen?

Voor de volgende evolutie in de koffiemachines springen we weer een kleine 100 jaar vooruit. In 1908 ontwikkelde Melitta Bentz het allereerste koffiemachine met een papieren filter. Dit zijn de machines die je waarschijnlijk kent van bij je grootouders.

In 1954 kwam de eerste elektrische versie van de uitvinding van Melitta Bentz op de markt. Dit eerste elektrische toestel heeft de basis gelegd voor de koffiemachines die wij de dag van vandaag kennen.

Koffiebarretje bij jou in de keuken

Hedendaagse koffiemachines zijn praktisch koffiebarretjes bij jou in de keuken. Je hebt dan ook een uitgebreid assortiment om als koffie liefhebber uit te kiezen. Denk maar aan de nespresso capsules of die van Dolce Gusto. Deze vliegen over de toonbanken als zoete broodjes.

Wat brengt de toekomst met zich mee?

Ben jij ook zo benieuwd wat de toekomst met zich mee zal brengen? Hoe zien koffiemachines er binnen 10 jaar uit: hetzelfde of voorzien van nieuwe technologieën?

Om een antwoord te krijgen op deze vraag zit er niets anders op dan wachten, maar in tussentijd kunnen we wel lekker genieten van een kopje koffie in het zonnetje!