gember een boost voor gezondheid

Gember is een welbekende superfood dat afkomstig is van de gemberplant. Het wordt doorgaans gezien in Aziatische keukens, maar tegenwoordig komt het ook voor in de vorm van shots en sappen. Het geeft de gerechten een pittige doch licht zoete smaak en is ook nog erg betaalbaar. In dit artikel vertellen we je alles over gember.

Wat is gember?

De wortelstok van de gemberplant noemen wij gember. Andere kruiden, zoals kurkuma en kardemom, komen uit dezelfde gemberfamilie. De kruid zelf heeft een herkenbare en sterke smaak, maar teveel ervan kan een gerecht al snel overheersen. De drie werkzame stoffen die zorgen voor de smaak en geneeskrachtige werking zijn gingerol, zingiberene en shogaol. De geneeskrachtige werking van gember is ook de reden dat het vroeger veel werd gebruikt als een natuurlijke medicijn. Zo kan het onder andere de spijsvertering bevorderen, verkoudheid bestrijden en misselijkheid verminderen.

Gezondheidsvoordelen van gember

Waarom is gember gezond? De werkzame stoffen in gember zorgen voor de geweldige gezondheidsvoordelen. Hieronder zullen we je voorzien van vijf voordelen van gember.

 1. Een natuurlijke pijnstiller
  Gember werd vroeger veelal gebruikt als een pijnstiller. Zo zal het onder meer helpen bij artrose. Dit is een reumatische aandoening aan het kraakbeen in de gewrichten. Er is een onderzoek uitgevoerd, waaruit bleek dat deelnemers minder pijn hadden vanwege het innemen van gember extracten.
 2. Werkt tegen misselijkheid
  Ook vroeger werd gember gebruikt om misselijkheid tegen te gaan. Veel culturen gebruiken het nog steeds hiervoor. Uit verschillende onderzoeken bleek dat het zal helpen bij reisziekte, ochtendmisselijkheid en misselijkheid door chemotherapie. Bij zeeziekte zou gember zelfs beter werken dan verschillende reistabletten.
 3. Effectief bij diabetes
  Mensen met diabetes hebben last van een hoge bloedsuiker. Gember kan helpen bij het verlagen van de bloedglucose en HbA1c. HbA1c staat voor hemoglobine en is een eiwit dat de kleur geeft aan rode bloedcellen. Ook bindt suiker zich hieraan.
 4. Helpt bij afvallen
  Met behulp van gember zal je een vol gevoel hebben na een maaltijd. Een onderzoek heeft dit onderzocht door de deelnemers na een maaltijd een kopje met heet water en gemberpoeder te geven. Dit zal voorkomen dat je tussen de maaltijden door behoefte hebt aan een tussendoortje.
 5. Werkt ontstekingsremmend
  Naast de andere voordelen van gember, werkt het ook nog eens ontstekingsremmend. Dit is voornamelijk te danken aan de werkzame stof 6-gingerol. Een ontsteking is eigenlijk een afweerreactie van het lichaam op pijn. Gember helpt hierbij de groei van bacteriën te voorkomen. Zo helpt het bijvoorbeeld bij infecties van het tandvlees.

Bronnen:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11710709/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10793599/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16389016/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20842754/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24559810/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3253463/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3408800/