gehaktballen

Gehaktballen worden vaak gegeten bij andijvie, hutspot, sperziebonen, snijbonen en nog veel meer groenten. Een gehaktbal past eigenlijk overal bij!

Een gehaktbal is een vleesproduct dat wordt gemaakt door gehakt tot een bal te draaien en daarna te braden in boter of olie. Dit kan zijn rundergehakt, varkensgehakt of half om half gehakt.

Om de gehaktbal niet uit elkaar te laten vallen in de koekenpan kan voor het bakken een ei en brood, verkruimelde beschuit of paneermeel worden toegevoegd. Meestal wordt ook wat peper en zout toegevoegd, en soms andere kruiden of bijvoorbeeld knoflook en uiensnippers.

Gehaktbal Variaties

Ook zijn er heel veel variaties mogelijk op de gewone gehaktbal, bijvoorbeeld met wat ketjap en/of een mespuntje sambal voor een wat pittiger balletje gehakt, een lepeltje pindakaas voor een saté-gehaktballetje of enkele champignons in fijne stukjes gesneden. Sla de bal gehakt plat om er een heerlijke vers gemaakte hamburger mee te maken, met of zonder verse kruiden, uien, paprikapoeder en / of uiennsnippertjes.

Een gehaktbal is al lange tijd een veelvoorkomend voedingsmiddel, de bal gehakt wordt vaak met jus of mosterd geserveerd. Naarmate vroeger de armoede groter was, bestond de gehaktbal meer uit brood. Een in plakjes gesneden bal gehakt met ui op een stokje wordt een berenhap genoemd (in België: ook berenpoot genoemd).

Broodje Bal

Een gehaktbal op een broodje wordt ook wel een broodje bal genoemd. Deze kan worden geserveerd met of zonder saus, maar een broodje bal met pindasaus is wel heel erg lekker.

Verschillende internationale gehaktballen

  • In België worden gehaktballen vaak geserveerd met tomatensaus. Ballekes in tomatensaus is een zeer populair gerecht in België. Tevens worden ze in België ook vaak opgediend met krieken. Kleine balletjes gehakt worden toegevoegd aan soepen als zijnde soepballetjes. Deze worden meestal niet gebakken, maar gepocheerd in de bouillon van de soep. Als de balletjes komen bovendrijven, zijn ze gaar
  • In België noemt men een (dikwijls afgeplatte) gehaktbal doorgaans frikadel. In Aalst (Oost-Vlaanderen) heet een gehaktbal huibeken, ten minste als er uiensnippers inzitten. Een gehaktbal die met een hardgekookt ei is gevuld, is een vogelnestje.
  • In Griekenland wordt een gehaktbal een keftede genoemd. Meestal spreekt men van keftedes, meerdere kleinere gehaktballetjes. Deze zijn vaak gekruid met oregano, munt, tijm, rozemarijn en soms met wat peterselie. Ook voegt men olijfolie toe en soms worden ze in een tomatensaus geserveerd. Keftedes kunnen zowel gebakken als gegrild worden. Er bestaat een variant, Souzouki genaamd, die van lamsvlees wordt gemaakt, een balletje gehakt van lamsvlees.
  • In Tapas komen gehaktballen ook vaak voor als tapas hapjes. Dit zijn dan kleinere gehaktballen in een tomatensaus.