experiment clean detox programma

Wie herkent het niet: een opgeblazen gevoel + dito buik na het eten, snel en veel moe en regelmatig buikpijn. Ik herken het zeker en was al begonnen met steeds vaker lactosevrij en glutenvrij te eten. Dat was een hele opluchting! Minder last van mijn darmen en een bolle buik. Maar ik voelde ook dat ik een reset nodig had. Ik had een hele tijd veel te ongezond en te zout gegeten en hield daardoor vocht vast, tot het vervelende aan toe. Ook kon ik al een hele tijd niet goed meer tegen zuur eten of drinken (met name koolzuur!) en ik merkte dat mijn maag hier absurd sterk op reageerde. In het verleden heb ik vaker een detox-week gedaan, waarbij ik dan vooral vegetarisch en zo min mogelijk koolhydraten at en heel veel water dronk. Dat hielp wel. Maar echt een programma, ontworpen speciaal voor een detox, dat had ik nog niet gedaan. Via een kennis kwam ik in aanraking met ‘Clean’. Zij had net het detox-programma van drie weken afgerond en was helemaal in de gloria. Ze had een enorm verschil gemerkt en het had haar hele idee over eten veranderd. Dat vond ik allemaal iets té goed klinken, maar mijn nieuwsgierigheid was wel gewekt. Ik overlegde met mijn vriend en hij wilde ook wel meer weten. Dus bestelden we het boek op Amazon en verdiepten we ons online in alle informatie. Inmiddels zijn we ook aan het programma begonnen dat de komende drie weken gaat duren. Ik hou dagelijks een korte log bij, doe mee op Facebook in een groep over deze Detox boel, waar we met Berlijnse dames info uitwisselen en schrijf natuurlijk af en toe een update voor deze blog. Maar laat ik eens beginnen met eerst wat meer uitleg.

Wat is nou precies een Detox?

Een Detox is een korte periode waarin je door een verandering in je eetpatroon probeert om de toxines (giffen) die in eten zitten en zijn opgeslagen in je lever, nieren, bloed en darmen uit je lijf te krijgen. Natuurlijk doet je lichaam dit voor een groot gedeelte al zelf, daar zijn juist je lever en nieren voor bedoeld. Maar doordat we alles bij elkaar – hoe erg je je best ook doet – veel stoffen binnenkrijgen die niet voor ons lijf zijn bedoeld, stapelen er toxines op in je lichaam waardoor je je moe en lusteloos voelt, niet lekker in je vel zit of zelfs ergere gezondheidsklachten krijgt. Met een detox help je je lijf een handje mee om deze toxines makkelijker uit je lijf te krijgen. Eigenlijk kun je zeggen dat je helpt je lichaam van binnen schoon te maken.

Er zijn verschillende manieren om aan detox te doen, waarbij de een gezonder is als de ander. Bijvoorbeeld vasten (niet eten of drinken), water-vasten (alleen water drinken met veel citroen erin) of sap-kuren (alleen vloeibare sapjes drinken gedurende een bepaalde periode) zijn voorbeelden van detox-kuren die in mijn ogen wat minder gezond zijn. Er zijn zelfs nog gekkere manieren bedacht om dingen die worden gezien als slechte afvalstoffen uit je lijf te krijgen, zoals ‘oorkaarsentherapie’, waarbij ze met kaarsen branden het oorsmeer uit je oor proberen te krijgen. Waar dat goed voor is begrijp ik niet helemaal en ik vind het ook veel te zweverig. Een Detox moet je lijf ondersteunen en niet verzwakken dus niet-eten of kaarsen in je oor steken lijkt me niet echt behulpzaam. Begin dus niet zomaar aan elke detox maar lees je goed in en bedenk van te voren wat je wil dat het voor je doet.

Wat doet het Clean programma?

Clean is een Amerikaans handboek, geschreven door Alejandro Junger. Hij heeft de Clean Detox methode ontwikkeld en het boek geschreven. Hij legt daarin heel uitgebreid uit waarom het een goed idee is om af en toe een detox te doen, wat goede en slechte voeding voor je lijf is en wat nou die toxines zijn en waar die vandaan komen. Aaneensluitend geeft hij aan hoe je het programma kunt volgen, hoe je eetpatroon er drie weken lang uitziet en welke voeding je in die tijd wel en niet mag hebben. Er staan recepten in die je kunt gebruiken als handleiding maar je kunt ook je eigen recepten maken.
Op basis van twee vloeibare maaltijden (ontbijt + diner) en een vaste maaltijd (lunch) met veel fruit en groente en proteïne help je je lijf om in detox mode te komen. Belangrijk is dat je tussen je avondmaaltijd en je ontbijt de volgende dag minstens twaalf uur tijd hebt dat je niet eet, zodat je lijf terwijl je slaapt in detox-modus komt en de toxines loslaat en je deze uitscheid via te poepen en plassen. Verder eet je dus geen koolhydraten en leef je op soepen, shakes en sappen voor de vloeibare maaltijden maar eet je veel groeten, vis en gegrilde kip bij je lunchmaaltijd. Deze zijn allemaal zo licht verteerbaar dat je maag en darmen niet geïrriteerd worden omdat ze zware dingen moeten verwerken en dus kunnen ze zich dus op andere dingen richten, zoals het opschonen van je lijf. Je eet tussen de middag de vaste maaltijd omdat de energie die je daaruit haalt je niet ‘s avonds of ‘s nachts niet nodig hebt. Alle maaltijden zijn gelukkig geschikt om mee te nemen naar je werk, in een bakje of – als t vloeibaar is – in een jampot of een bewaarcup.

Daarnaast wordt aangeraden om te blijven bewegen en je dagelijkse routine goed te volgen. Vijf minuten meditatie en/of yoga per dag horen er ook bij, evenals goede scrubsessies en lichaamsmassages. Deze zijn bedoeld om je lijf te helpen ontspannen en de afvalstoffen die via de huid komen goed weg te werken.

Wat mag je niet eten? Wat wel? En waarom?

Als je drie weken in ‘Clean modus’ gaat, zijn er een aantal dingen die je niet mag eten en drinken. Natuurlijk geen alcohol maar ook geen caffeine (doei cola, koffie en energiedrankjes) en geen suiker. Verder geen bewerkte granen zoals witte pasta, witte rijst en brood. Verder geen pakjes/zakjes meuk of dingen waar synthetische E-nummers aan toegevoegd zijn, geen boter, vet vlees (varkensvlees) of rauwe vis. Geen pinda’s of pindakaas, geen bewerkte olies of salade dressings en geen soja producten. Geen eieren, geen zure vruchten zoals sinaasappel(sap), grapefruit, bananen, aardbeien mais en vruchten uit de nachtschade familie: tomaten, aardappelen, aubergine en paprika. Dit klinkt misschien raar maar de nachtschadeplant is giftig en hoewel de vruchten echt gezond zijn, werken ze het detox-proces tegen. Dus eet je die en alle bovenstaande dingen gedurende drie weken niet.

Gelukkig kijk ik liever naar wat ik wel mag eten. En dat is ook best veel. Alle zwarte/bruine/rode en wilde rijstsoorten, boekweitgranen, quinoa, amarath, alle ongezoete en verse vruchten (m.u.v bovenstaande vruchten) die in het seizoen zijn, avocado’s, olijven, en alle groenten (m.u.v bovenstaande groenten), mits rauw, gestoomd, geblancheerd, geperst of geroosterd groenten. Koud watervis, wild vlees en vetarm vlees zoals kalkoen of kip mag ook. Verder natuurlijk rijst- of notenmelk, verschillende soorten notenboter, kokosmelk, kokosolie/boter, spliterwten, linzen, de meeste noten, olies: olijf, lijnzaad, sesam, amandel, kokos, etc.
Verder drink je vooral veel gedestilleerd water (liefst geen kraanwater, ivm de metalen die daarin zitten) en thee, zoals witte/groene of rode thee of kruidenthees. Eventueel zoeten van je maaltijden kun je doen met stevia (blegh), kokos nectar, fruit of gedroogd fruit (met mate). En je mag natuurlijk alle kruiden (behalve chilipeper) gebruiken om je maaltijden op smaak te brengen. Rauwe chocolade en suikervrije jam (maar zonder e-nummers) zijn ook toegestaan. En dat hoeft niet saai te zijn, wat dacht je van suikervrije muffins?

Kortom, een hele waslijst en voor mij persoonlijk best een aanpassing. Ik schrok nogal toen ik zag dat ik geen tomaat of paprika mocht eten, dat hoorde naar mijn idee altijd bij gezond doen. Gelukkig staat er ook in het boek dat dit echt gezonde groenten zijn maar dat je ze wel met mate moet eten omdat ze vaak bespoten zijn en de nachtschadeplant geen kinderachtig plantje is en veel toxines met zich meebrengt. Tja, ik wil het programma graag goed volgen om te kijken of de schrijver nou echt gelijk heeft, dus even drie weken zonder. Het zijn maar drie weken dus zo’n ramp is dat ook niet!

Wat heb je nodig?

Niet veel: alleen echt een verssappers en een flinke blender. Gelukkig had ik beide nog! Verder is het handig om een goede groentewinkel in de buurt te hebben (ik raad graag Turkse winkels aan, die hebben heel veel keuze aan goede verse groente en fruit!) en een biowinkel + reformshop. Heel veel dingen in het boek zijn totaal normaal in Amerika maar kennen we hier niet. Doe niet te moeilijk, probeer een alternatief te vinden dat voor je werkt in plaats van persé dat ene ingredient te vinden. Dat is zonde van je tijd en levert meer stress op dan goed voor je is.

Positieve ervaringen tot nu toe:

We zijn net begonnen aan dag 2 dus echt een heel groot verschil kunnen we nog niet beschrijven. Gisteren hebben we de eerste volle dag gehad en dat ging echt goed. Geen moment hadden we hele erge honger of het gevoel dat we te weinig gegeten hadden. Persoonlijk voelde ik me fit en zelfs heel helder in het hoofd, alsof iemand het licht aan had gedaan. Ik denk dat dat de hoeveelheid proteïne is die dat doet. Het overgrote deel van de dag voelde ik me prima en fit.

Nadelen tot nu toe:

Maar er waren ook nadelen. De afkick van suikers. Tja, ik heb daar wel enige ervaring mee dus het was te verwachten en ik kan het gelukkig ook goed herkennen. Maar leuk is zeker anders. Het is echt een drang naar suiker en je hebt echt het gevoel dat je af zit te kicken. Die afkick-gevoelens had ik twee keer en beide keren duurde het zeker een uur voor het weer over ging. Dat is echt vervelend maar noodzakelijk. Uit ervaring weet ik dat het elke dag minder erg is en hooguit een dag of vier duurt. Daarna ben je er vanaf.
Verder baalde ik wat van de Amerikaanse maten in het boek. Ik ben niet zo goed met omrekenen en in de recepten hebben ze het de ene keer over zoveel ounces water en de andere keer over cups. En dat zegt mij zo weinig! Een goede omrekentabel is lastig te vinden, dus ik probeer zo ver mogelijk te komen met een omreken-app op mijn telefoon. Maar frustrerend vond ik het op de eerste dag zeker!
Laatste ding, en ik weet niet echt of dat een nadeel is, maar ik moet ontzettend vaak plassen! Natuurlijk, ik drink ook veel water want het is warm momenteel maar ik moet toch zeker elk uur wel een keer en dat is echt HEEL vaak. Ik weet niet precies of dit nu al daadwerkelijk vocht verliezen of onderdeel van de detox is, maar ik vond het zeker opvallend.