essentiele bakbenodigdheden

Niets is zo heerlijk als een zelfgemaakte appeltaart die warm uit de oven komt. Maar dan moet je natuurlijk wel de juiste bakbenodigdheden in huis hebben. Zonder een precisieweegschaal, diverse bakvormen en -blikken, een oven met meerdere standen en ovenwanten of -handschoenen kom je helaas niet zo heel ver. Hieronder lees je meer over deze vier essentiële bakbenodigdheden die in geen enkele keuken zouden mogen ontbreken. Lees je mee?

Een precisieweegschaal

Een precisieweegschaal is een keukenweegschaal die vaak tot op de 0,01 gram nauwkeurig kan meten. Dit maakt het mogelijk om ingrediënten waar je niet veel van nodig hebt, zoals zout bijvoorbeeld, tot in precisie af te wegen. Vooral van zout wil je absoluut niet teveel aan het beslag of het deeg toevoegen, aangezien een te grote zoutconsumptie erg ongezond is en tot diverse lichamelijke klachten kan leiden. Daarnaast kan zelfs een minimale afweegfout resulteren in een bakproces dat niet helemaal verloopt zoals het hoort en een mislukt bakresultaat. Een precisieweegschaal mag dan misschien iets meer kosten dan een ‘normale’ keukenweegschaal, je hebt er uiteindelijk wel tien keer zoveel plezier van.

Diverse bakvormen en -blikken

Wil je een cake bakken? Dan kun je het beslag natuurlijk niet zomaar op een bakplaat gieten. Beslag, zoals voor een cake, hoort in een bakvorm of -blik. Zo blijft het mooi in model en vloeit het niet uit tot één grote, dunne plaat. Ook taarten worden in een bakvorm gebakken en hetzelfde geldt voor diverse soorten grootbrood. Reden genoeg dus om verschillende modellen en maten bakvormen en -blikken aan te schaffen.

Een oven met meerdere standen

Dit is waarschijnlijk niet zo’n hele schokkende ontdekking, maar om je beslagen en degen te kunnen bakken heb je uiteraard een oven nodig. Het liefst één met meerdere standen. Een oven die naast hetelucht ook over een conventionele stand (boven- en onderwarmte) beschikt, is wat dat betreft het meest geschikt. Sommige producten bakken namelijk beter in hetelucht, terwijl andere producten beter gaar worden bij boven- en/of onderwarmte. Afhankelijk van het af te bakken product, kun je de juiste stand selecteren. Zo hoef je niet bang te zijn dat jouw quiche, waar je al jouw tijd en liefde in hebt gestoken, totaal mislukt uit de oven komt.

Ovenwanten of -handschoenen

Sommige mensen hebben vuurvaste vingers, maar de meesten van ons hebben dat helaas niet. Daarom mogen ovenwanten of -handschoenen niet ontbreken in de keuken. Het kan verleidelijk zijn om even snel de theedoek te gebruiken om een bakplaat uit de oven te halen. Theedoeken zijn hier echter niet voor geschikt. Ze bieden nauwelijks bescherming tegen hoge temperaturen en zijn daarnaast ook niet hier tegen opgewassen. Dit kan tot zeer gevaarlijke situaties leiden. Ovenwanten en -handschoenen zijn wél hittebestendig en kun je dus op een verantwoorde en veilige manier gebruiken.