doet merk ertoe als om koffie gaat

‘Ik drink alleen koffie van Illy! Alleen die vind ik lekker.’ Je hebt het vast wel eens iemand horen zeggen. Misschien herken je dat gevoel zelf ook wel. Heb jij sterk de voorkeur voor een ander merk, Segafredo bijvoorbeeld. Koffie gezet met bonen van dit merk vind je het lekkerst smaken. Maar zijn er echt wel van die grote verschillen? Zou je de verschillende smaken geblinddoekt ook herkennen?

Er zijn verschillende kwaliteiten

Als het om koffie gaat, heeft ieder kopje eigenlijk dezelfde basis. Iedere koffieboon is feitelijk niets anders dan de pit van de vrucht die aan de koffieplant groeit. De vrucht zelf, die speelt een belangrijke rol. De kleur hiervan vertelt namelijk of deze rijp is en klaar om geplukt te worden. Hoe nauwkeuriger dit gebeurt, des te beter de smaak van de koffie wordt. Een koffievrucht die nog niet rijp is of juist te rijp, levert geen smakelijke koffiebonen op, en dat heeft gevolgen voor de koffie die ermee wordt gezet.

Ook het ras van de koffie, het soort koffieplant dat is gebruikt, doet iets met de smaak. De Arabica plant is veruit het populairst, omdat deze de smakelijkste resultaten geeft. Een nadeel is echter dat deze vrij veeleisend is tijdens het verbouwen ervan. De Robusta is wat makkelijker en stelt wat minder eisen. De smaak ervan wordt door veel mensen echter als minder lekker ervaren. Veel koffie die je in de winkel koopt bestaat uit een mix van deze bonen. Over het algemeen geldt dat een groter percentage Arabica bonen ook een hogere prijs betekent.

Doet het merk er echt toe?

Waar het ras van de koffie en de manier waarop deze is geoogst voor grote smaakverschillen kunnen zorgen, doet het merk dat je kiest dat eigenlijk niet. Een kopje koffie van Nespresso smaakt niet per se anders dan een kopje koffie van een ander merk. Het is namelijk niet het merk dat het verschil maakt, maar het soort koffiebonen en hoe deze verwerkt zijn.

Heb jij een voorkeur voor een bepaalde soort koffie van Segafredo, dan is het niet zozeer het merk waar je aan gehecht bent. Nee, het is het specifieke soort koffiebonen dat het merk voor de koffie van jouw keuze gebruikt. Alhoewel je denkt het merk met je ogen dicht te kunnen herkennen, is dat in veel gevallen dus helemaal niet zo. Als een ander merk dezelfde soort bonen van dezelfde kwaliteit gebruikt, is de kans bijzonder klein dat je jouw favoriete merk er geblindoekt uit zal halen.