Dit moet je weten over het Keto dieet

Je kunt op verschillende manieren afvallen; het volgen van een dieet is daar een voorbeeld van. Op het gebied van diëten is er veel mogelijk. Zo heb je ook het Keto-dieet. Dit dieet bestaat al jaren, maar is tegenwoordig erg populair omdat het een handige manier is om relatief snel je streefgewicht te bereiken. Nog niet bekend met Keto-dieet? In dit artikel ontdek je wat je erover moet weten. Wie weet is het wel wat voor jou!

Weinig koolhydraten

Een Keto-dieet is een ketogeen dieet en bevat bovendien weinig koolhydraten. Wanneer je het dieet volgt zul je dus graanproducten en producten die veel suikers bevatten vermijden. Het dieet is, anders dan het op eiwitten gebaseerde proteine dieet, gericht op een hoge inname van vetten. Toch zul je bij een Keto-dieet ook voldoende eiwitten binnenkrijgen, maar liggen de verhoudingen meestal zo rond de 60% vetten, 30% eiwitten en 10% koolhydraten.

Snel afvallen

Normaal gesproken verbrandt je lichaam zowel koolhydraten als eiwitten. Maar omdat je bij een Keto dieet te weinig koolhydraten binnenkrijgt gaat je lichaam vervolgens voornamelijk vet verbranden. Hierdoor zul je op het moment dat het dieet aanslaat snel afvallen. Toch kun je bij een Keto-dieet nog gevarieerd eten, omdat je veel dingen nog gewoon in kunt nemen. Denk bijvoorbeeld aan vlees, gevogelte, vis, zuivel en noten.

Staat van ketose

Doordat je bij het keto-dieet erg weinig koolhydraten eet zal je lichaam in staat van ketose raken. Hierdoor zul je uiteindelijk afvallen. Het is namelijk een metabole toestand waarin je lichaam verkeert op het moment dat je minder dan 45 gram koolhydraten per dag binnenkrijgt. Bij veel mensen is het zo dat, wanneer je begonnen bent met het dieet, je na maximaal 48 uur in staat van ketose terecht komt.

Wat eet je niet?

Hoe weet je nou wat je wel en niet mag eten tijdens een Keto-dieet? Dit zijn vooral de producten waar dus koolhydraten in zitten, maar ook de producten met veel suikers. Veel mensen die op dieet gaan kiezen ervoor om veel fruit te eten; bij een Keto-dieet is dat juist niet de bedoeling omdat fruit veel suikers bevat. Daarnaast zul je ook weg moeten blijven van granen, rijst, aardappelen, brood en snoep.

Resultaat

Je kunt met een Keto-dieet snel resultaat boeken, mits je je aan het dieet houdt natuurlijk. Vaak zul je na 28 dagen al merken dat je bent afgevallen. Wel wordt aangeraden om het dieet ten minste drie maanden vol te houden. Je kunt het dieet een lange tijd volgen, maar het is belangrijk om tijdens het dieet je gezondheid goed in de gaten te houden; iedereen reageert er anders op. Het wordt aangeraden om het dieet maximaal zes maanden te volgen.