
Bloemkoolrijst is ideaal als je gewicht wilt verliezen of diabetes hebt. Het zijn geen echte rijstkorrels maar kleine vierkante rechthoekige blokjes. Je kan de rijst bakken, koken, stomen en wokken. Je kunt er alle kanten mee op!
Bloemkoolrijst verzadigd beter dan gewone rijst en je krijgt meer groenten binnen. Prima geschikt bij een koolhydraatarm dieet. Het is ideaal wanneer je op je gewicht wilt letten want het levert minder energie. Het nadeel is dat het duurder is dan gewone rijst. Ook mis je voedingsstoffen die wel in gewone rijst, aardappelen en pasta zitten bij dagelijks gebruik. Dus zorg dan dat je de ontbrekende voedingsstoffen aanvult. Wil je bloemkoolrijst als bijgerecht serveren is het gestoomd het meest geschikt. Als je de rijst wilt gebruiken in een bereiding waarin je gaat bakken is rauw ideaal.
Om je wat gezonde inspiratie te geven, vind je hieronder wat heerlijke gezonde koolhydraatarme recepten met bloemkoolrijst. Je krijgt extra veel groenten binnen en dat kun je wel gebruiken in deze tijd. Je lichaam heeft namelijk veel vitamines en mineralen nodig om je lijf gezond te houden en je immuunsysteem versterken.
Bloemkoolrijst met kip stroganoff koolhydraatarm
Ingrediënten voor 4 personen:
1 kleine bloemkool
400 gram kipfilet
1 bakje champignons
1 rode paprika
1 gesnipperde ui
150 milliliter slagroom of creme fraiche
140 gram tomatenpuree
zout en peper
olijfolie
Bereiding:
De bloemkool in grove stukken hakken en fijn malen tot de grootte van een rijstkorrel, de stronk kun je er ook voor gebruiken. Een scheutje olie verhitten en fruit de ui. De kipfilet kruiden met peper en zout plus de paprika poeder. Als de ui glazig is de kipfilet toevoegen , kort op een hoog vuur bakken en vervolgens op een hoog vuur garen. Dan de tomatenpuree toevoegen en tot slot de creme fraichee. De saus kun je eventueel pittiger maken met een paar druppels tabasco. Al roerend warm laten worden. Ondertussen een klein scheutje olijfolie verhitten in een wok en de bloemkoolrijst toevoegen. Bak het geheel één minuut door en bestrooien met paprika poeder.
De kip stroganoff serveren met de bloemkoolrijst.
Bloemkoolrijst met gele curry, groente en ei
Ingrediënten voor 4 personen:
4 middelgrote eieren
1 bloemkool
3 eetlepels sesamolie
800 gram Thaise wok groente
70 gram fairtrade gele curry kruidenpasta
400 milliliter kokosmelk light
Bereiding:
De eieren in acht minuten hard koken, daarna pellen en in de lengte halveren. Ondertussen de bloemkool in roosjes en de stronk in stukken snijden. De stronk in stukjes malen tot ze de structuur van couscous hebben. De helft van de sesamolie verhitten in een wok en roerbak de wok groenten
vier minuten. Vervolgens de kokosmelk en de curry toevoegen en nog drie minuten verwarmen.
Ondertussen de rest van de olie verhitten in een hapjespan en de bloemkool couscous vier minuten roerbakken op middelhoog vuur. Eventueel met zout op smaak brengen. Daarna de bloemkoolrijst, eieren en groenten over kommen of diepe borden verdelen. Het gerecht smaakt heel lekker met grof gesneden koriander.
Bloemkoolrijst met garnalen
Ingrediënten voor 4 personen:
300 gram schoongemaakte garnalen
600 gram bloemkool
200 gram peultjes
100 gram taugé
2 lente uitjes
1 ui
rode peper
gember
kerriepoeder
beetje koriander zaad
1 theelepel sambal
scheut ketjap
handje koriander
peper en zout
olijfolie
Bereiding:
Was de bloemkool en dep ze droog. Daarna raspen of fijnmalen. De ui pellen en snipperen en hak de knoflook, de rode peper ( zonder zaadjes ) en de gember. Dit alles fruiten in wat olijfolie.
De garnalen toevoegen en rondom aanbakken tot ze roze zijn. Op smaak brengen met zout en peper en daarna uit de pan halen plus afdekken met alminium folie. Plet het korianderzaad en voeg het samen met de kerrie en sambal bij de uien. Kort fruiten. Vervolgens de peultjes toevoegen en rondom aanbakken. Daarna de bloemkoolrijst toevoegen en mee bakken. Tot slot de taugé toevoegen en nogmaals aanroeren. Het geheel op smaak brengen met ketjap en eventueel peper en zout. De gewokte garnalen toevoegen en nogmaals omscheppen. Garneer de bloemkoolrijst met wat ringetjes lente ui en koriander.