detoxen oorsprong

Wil je afvallen? Of heb je een energieboost nodig en wil je je lichaam zuiveren? Wil je dit op een gezonde en effectieve manier bereiken? Dan is detoxen misschien wel wat voor jou! Maar wat is detoxen precies? Hieronder vertellen we je wat detoxen is en hoe je hierdoor kunt afvallen. 

Wat is detoxen?

Detoxen is een manier om je lichaam stapsgewijs te ontgiften. Je lichaam wordt tijdens een detoxkuur vrijgemaakt van giftige, lichaamsvreemde stoffen. Hierdoor kan je lichaam herstellen. Er zijn veel verschillende vormen van detoxen, waarvan een sapkuur de meest gebruikte vorm is. Deze sapjes bevatten veel groente en fruit. Hier zitten veel vitaminen en mineralen in, zodat je genoeg voedingsstoffen binnen krijgt. 

Wat zijn de voordelen van detoxen?

Naast afvallen kent detox ook andere voordelen. Door te detoxen kun je de algemene gezondheid van je lichaam verbeteren. Hierdoor kun je minder vatbaar worden voor ziekten. Daarnaast kan detoxen er voor zorgen dat je beter gaat slapen, je gewicht verliest en je huid gezonder wordt. Ook je lichamelijke en mentale energie kunnen een boost krijgen. 

De oorsprong van detoxen

Het woord detox is een afkorting van het woord detoxificatie. Dit woord is weer afgeleid van het Latijnse woord toxica. Dit betekent vergif. Het is ontstaan als verwijzing naar verslaafden van alcohol, drugs en medicijnen. Deze hebben voor vaak lange tijd giftige stoffen in hun lichaam gekregen. Tijdens detoxen worden deze giftige stoffen uit het lichaam gereinigd. 

Als een als verslaafde in een afkickkliniek terecht komt, wordt er vaak een detox behandeling gestart om giftige stoffen kwijt te raken. Ook bij een directe opname afkickkliniek wordt dit toegepast. Detoxen kan dus een krachtig onderdeel zijn van het zuiveren van het lichaam.

De rol van detoxen bij afvallen

Met detoxen kun je je lichaam dus zuiveren. Kun je er ook door afvallen? Ja, dit kan zeker! Detoxen is een effectieve en gezonde manier van afvallen. Met name een sapkuur staat hierom bekend. Tijdens het detoxen krijg je veel minder calorieën binnen dan dat je lichaam verbruikt. Hierdoor kan je snel gewicht verliezen. Zeker de eerste paar dagen kun je veel gewicht verliezen. Dit is meestaldan voor het grootste gedeelte vocht.

Hoe blijven de kilo’s er af?

De kilo’s die je kwijt bent geraakt tijdens het detoxen wil je er vaak ook af houden. Dit kan gemakkelijk door gezond te blijven eten en genoeg te bewegen. Daarnaast is het belangrijk dat je niet meer calorieën eet dan je lichaam nodig heeft. Je kunt eventueel je voeding bijhouden, zodat je inzicht krijgt in je voedingspatroon. Zo kun je aanpassingen maken aan je voedingspatroon en op deze manier zorgen dat de kilo’s wegblijven.